Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

-
ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ
ΥΛΙΚΑ
650 gr ΒΟΥΤΥΡΟ1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΖΑΧΑΡΗ2 ΚΡΟΚΟΥΣ2 ΒΑΝΙΛΙΕΣ1 kg ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΟΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΓΙΑ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΑΡΧΙΚΑ ΧΤΥΠΑΜΕ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΟΚΟΥΣ, ΤΗ ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΗ ΖΥΜΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΛΑΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ.ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΖΥΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΧΗΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ. ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΣΑΝ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΣΕ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΗ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΦΕΤΕΣ.ΨΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΕ ΛΑΜΑΡΙΝΑ ΜΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ 25΄- 30΄ΛΕΠΤΑ ΣΤΟΥΣ 170ºC ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ (ΜΕΣΑΙΑ ΣΧΑΡΑ).
- Voula Xristina

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ
ΥΛΙΚΑ500 ml ΜΟΥΣΤΟ500 ml ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ ΜΕ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ250 gr ΖΑΧΑΡΗ2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ BAKIN POWDER1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ 1 ½ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΑΝΕΛΑ ΣΚΟΝΗ1 ½ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΛΟΥ ΓΑΡIΦΑΛΟ ΣΚΟΝΗ1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ ΚΟΝΙΑΚ1 ½ ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ (ΟΣΟ ΠΑΡΕΙ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΣΕ ΜΙΑ ΜΠΑΣΙΝΑ (ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΩΛ) ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΤΟ, ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ, ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΑ, ΤΟ ΓΑΡΙΦΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΔΑ ΑΡΑΙΩΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΝΙΑΚ.ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΣΥΡΜΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ.ΚΟΣΚΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΤΟ BAKIN POWDER ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΗ ΖΥΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ.ΤΑ ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ Ή ΣΕ ΟΤΙ ΣΧΗΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΑΔΕΙΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΣΤΡΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ.ΤΑ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΟΥΣ 170°C ΓΙΑ 40΄ ΛΕΠΤΑ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΕΛΑΦΡΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙΣΟΥΝ.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ500γραμμ. ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ500γραμμ. ΖΑΧΑΡΗ4 ΑΥΓΑ½ ΠΟΤΗΡΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΥΜΟ ΑΠΟ ΦΡΕΣΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 3 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ½ ΦΑΚΕΛΑΚΙ BAKING POWDER1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΟΦΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ 2 ΒΑΝΙΛΙΕΣ1 ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ1.350γραμμ. ΑΛΕΥΡΙ ΜΑΛΑΚΟ (ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ BAKING POWDER)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΧΤΥΠΑΜΕ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ, ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ, ΤΟ ΑΛΑΤΙ, ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ, ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΝΙΛΙΑ ΓΙΑ 6-7 ΛΕΠΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΦΡΑΤΕΨΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ. ΣΕ ΜΠΟΛ ΧΤΥΠΑΜΕ ΜΕ ΣΥΡΜΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΤΟΥ ΜΙΞΕΡ.ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΟΔΑ ΣΤΟ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΑΝΑΚΑΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΛΑ, ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΥΜΟ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΕΙΓΜΑ.ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΙΓΑ – ΣΙΓΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΤΟ BAKING POWDER. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΦΡΑΤΗ ΚΑΙ ΕΥΠΛΑΣΤΗ ΖΥΜΗ.ΤΗ ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ «ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ» ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ.ΠΡΟΘΕΡΜΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ. ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΕ Ο,ΤΙ ΣΧΗΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ.ΤΑ ΑΛΕΙΦΟΥΜΕ ΜΕ ΔΙΑΛΥΜΑ ΑΥΓΟΥ (ΚΡΟΚΟ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΙΝΕΛΑΚΙ. ΨΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΓΙΑ 20-25 ΛΕΠΤΑ, ΩΣΟΤΟΥ ΡΟΔΙΣΟΥΝ. ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΑΜΕ ΣΕ ΑΕΡΟΣΤΕΓΕΣ ΔΟΧΕΙΟ.

Voula Xristina
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ½ ΚΕΣΕΔΑΚΙ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΛΙΩΜΕΝΗ (ΚΡΥΑ)2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗ1 & ½ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΧΥΜΟΣ ΦΡΕΣΚΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ½ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ BAKING POWDER½ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ ΚΟΝΙΑΚ2 ΒΑΝΙΛΙΕΣΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ1 ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ1 KΙΛΟ KAI 1 ΧΟΥΦΤΑ ΑΛΕΥΡΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΟ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΠΑΣΙΝΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ, ΖΑΧΑΡΗ, ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ, ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ, ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΚ. ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ ΤΗ ΣΟΔΑ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΧΥΜΟ ΚΑΙ ΤΟ BAKING POWDER ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΧΥΜΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΡΜΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΥΠΛΑΣΤΗ ΖΥΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΤΑΝ ΤΗ ΠΛΑΘΟΥΜΕ. ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΝΑ «ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ» ΚΑΙ ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ.ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΑΡΙΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΩΜΕΝΗ ΜΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ 170ο ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 30-35 ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΑΕΡΑ.

Voula Xristina
ΣΟΥΣΑΜΟΚΟΥΛΟΥΡΑΥΛΙΚΑ
1 ½ ΠΟΤΗΡΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 1 ΠΟΤΗΡΙ ΖΑΧΑΡΗ1 ΠΟΤΗΡΙ ΧΥΜΟ ΦΡΕΣΚΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ½ ΦΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΚΟΝΙΑΚ½ ΦΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΟΥΖΟ Ή ΡΑΚΙ 1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΑΜΜΩΝΙΑ (30 γραμμ.)1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΟΦΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΚΑΝΕΛΟΓΑΡΥΦΑΛΛΑ (ΣΚΟΝΗ)1.200 γραμμ. ΑΛΕΥΡΙ ΜΑΛΑΚΟ ΣΟΥΣΑΜΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ, ΤΟ ΛΑΔΙ, ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΕΛΟΓΑΡΥΦΑΛΛΑ. ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΡΜΑ Ή ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ.ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ ΤΗ ΣΟΔΑ (ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΓΙΑΤΙ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΚΑΙ ΧΥΝΕΤΑΙ) ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ. ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΧΥΜΟ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΜΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΠΟΛ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΙΑΚ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ (ΔΕΝ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΟΛΟ ΜΟΝΟΜΙΑΣ). ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΖΥΜΗ ΜΑΣ ΜΑΛΑΚΗ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΑΚΙΑ. ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΠΟΛ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ 2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ 2–3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ. ΒΟΥΤΑΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΠΟΛ ΜΕ ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ. ΚΑΡΦΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΛΑΜΑΡΙΝΑ. ΤΑ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 170 °C ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΣΧΑΡΑ ΓΙΑ 20-25 ΛΕΠΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΟΥΝ.
Μουστοκούλουρα
Υλικά:
1 ποτήρι λάδι,1 ποτήρι ζάχαρη,1 ποτήρι πετιμέζι,1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι,1/2 ποτήρι κονιάκ,1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (περίπου 4 κουταλάκια),1 κουταλάκι σόδα μαγειρική,1 κουταλάκι κανέλα,1 κουταλάκι γαρύφαλλο,1,5 κιλό αλεύρι.
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι, το πετιμέζι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγειρική σόδα. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° για 10-20' ανάλογα με το μέγεθος που έχουμε κάνει τα κουλουράκια. Αν τα κάνετε μικρά μην τα παραψήσετε γιατι θα βγουν "μπισκότα"). Πετιμέζι βρίσκεις στις περιοχές που παράγουν κρασί, υπάρχουν διάφορα "πατητήρια", από όπου μπορείς να πάρεις μούστο. Στην Αττική, μία βόλτα στα Σπάτα, Κορωπί και θα δεις μπόλικα τέτοια. Την εποχή που βγαίνει το κρασί πουλάνε επίσης μπουκάλια με μούστο και πετιμέζι και στις λαϊκές αγορές, εγώ απο λαική το βρήκα!

Voula Xristina

Κουλουροπαξιμαδάκια
Υλικά:
1 φλυτζάνι λάδι,1 φλυτζάνι ζάχαρη,1 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι,Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι,1 κουταλάκι σόδα,1 1/2 κουταλάκι κανέλλα,1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη και ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι. Λυώνουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού, την προσθέτουμε στο μίγμα, μετά την κανέλλα και τέλος το αλεύρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Πλάθουμε σε χοντρά μπαστούνια πάχους 2 εκατοστών και τα χαράζουμε κάθε 2 εκατοστά με το μαχαίρι.Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Οταν είναι χλιαρά, ούτε καυτά, ούτε και τελείως κρύα, τα κόβουμε σε παξιμάδια στο χάραγμα που έχουμε κάνει και τα αφήνουμε πάλι στο φούρνο γιά λίγο να φρυγανιστούν. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο αμυγδαλάκι η σταφιδούλες!


Voula Xristina
Μπισκότα σάντουιτς τύπου oreo
Υλικά:
1 1/4 φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις,1/2 φλυτζάνι κακάο 1 κουταλάκι baking soda1/4 κουταλάκι baking powder1/4 κουταλάκι άλατι 1 1/2 φλυτζανιού ζάχαρη1 φλυτζάνι ανάλατο βούτυρο μαλακωμένο, 1 μεγάλο αυγό
Εκτέλεση:
Προθερμαινουμε τον φούρνο στους 200 C'. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking soda, τo baking powder, το αλάτι, και τη ζάχαρη. Αναμιγνύοντας προσθέτουμε το βούτυρο, έπειτα το αυγό. Κτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν πολύ καλά τα υλικά. Στρώνουμε μία λαδόκλα στη λαμαρίνα. Ρίχνουμε με 1 κουτάλι φύλλα μπισκότων σε απόσταση 4 εκατοστά. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180. Ψήστε για 9 λεπτά, Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν. Γέμιση κρέμα βανίλιας: 1/4 φλυτζανιού ανάλατο μαλακωμένο βούτυρο,1/2 φλυτζανι κρέμα γάλακτος 2 φλυτζάνια ζάχαρη2 κουταλάκια βανίλια Εκτέλεση:Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μίξερ μέχρι να αποκτήσουμε ένα σφιχτό ομοιόμορφο μείγμα. Βάζουμε λίγη γέμιση στα μισά μπισκότα κ κλείνουμε με τα υπόλοιπα κ δημιουργούμε σαντουιτς.



Voula Xristina

Μπισκότα σοκολάτας
Υλικά:150 γρ Κουβερτούρα175 γρ βούτυρο60 γρ ζάχαρη άχνη250 γρ αλεύρι70 γρ αμυγδαλόψιχαβανίλια και αλάτι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ (εκτός απο την κουβερτούρα)και αφήνουμε στο ψυγείο τη ζύμη για 30΄να ξεκουραστεί. Προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά ( να μην γινει ενα με τη ζυμη).Ζυμώνουμε τα μπισκότα στρογγυλά. Τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και βάζουμε μετά σε σχάρα να κρυώσουν.



Voula Xristina
Μπισκοτάκια σαμπούκας
Υλικά:
2 κούπες, για όλες τις χρήσεις, Αλεύρι1 κουταλιά Μπέικιν Πάουντερ1/4 κουταλάκι Αλάτι300 γρ. σε κομμάτια Σοκολάτα κουβερτούρα1/4 κούπας Βούτυρο2 κουταλιές διαλυμένος σε 2 κουταλιές νερό Καφές στιγμής2 μεγάλα Αυγά1 κούπα χοντροαλεσμένη αμυγδαλόψιχα ή Καρυδόψιχα11/2 κούπας Sambuca λικέρ1/2 κούπας Ζάχαρη1 κούπα Αχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο. Ρίξτε κι ανακατέψτε το διαλυμένο καφέ. Σ' ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη. Ρίξτε κι ανακατέψτε το ποτό Sambuca και τα καρύδια. Αδειάστε το μίγμα των υγρών μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Περιχύστε με τη λιωμένη σοκολάτα κι ανακατέψτε σε ζύμη μαλακιά. Καλύψτε και βάλτε τη στην κατάψυξη να σφίξει, 30'. Αδειάστε τη ζάχαρη άχνη επάνω σε αλουμινόχαρτο. Κόψτε από τη ζύμη κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού, πλάστε μπαλάκια και τυλίξτε τα στη ζάχαρη άχνη. Τοποθετήστε τα σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και ψήστε τα στο επάνω ράφι του φούρνου, με αέρα στους 180 βαθμούς, 10-12' ή ώσπου να σκάσει η επιφάνεια τους. Βγάλτε τα κι αφήστε τα να κρυώσουν σε σχάρα. Διατηρούνται 3 εβδομάδες σε κουτί μπισκότων ή αρκετούς μήνες στην κατάψυξη.



Voula Xristina
Μπισκοτάκια κανέλαςΥλικά:
1 κούπα μαργαρίνη1 κούπα άχνη ζάχαρηλίγη βανίλια2 αυγά1/1/2 κουταλάκι κανέλα1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένολίγο μοσχοκάρυδο3 κούπες αλεύρι2 κουταλάκια baking powder
Εκτέλεση:
Χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη για να γίνει αφράτο. Πρόσθεσε τη βανίλια και μετά ένα ένα τα αυγά. Κοσκίνησε το αλεύρι με το baking ,την κανέλα,το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο και ρίξτο σιγά σιγά μέσα στο μείγμα του βουτύρου. Ζύμωσε ελαφρά για να έχεις μια ζύμη που δεν κολλάει. Ανοίγεις τη ζύμη σε πρόχειρο φύλλο και κόβεις με τα γνωστά πλαστικά σχέδια. Τα ψήνεις σε λαδόχαρτο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου.Μπορείς να τα διατηρήσεις σε μεταλλικό κουτί πολύ καιρό.


Voula Xristina

Μπισκότα Αμύγδαλου
Υλικά:
3 φλ. Αλεύρι1/2 φλ. Βούτυρο1 φλ. Ζάχαρη3 Αυγό(ά)1/2 φλ. χλιαρό Γάλα1 φλ. κοπανισμένα Αμύγδαλα3 κουτ. γλ. Μπέικιν Πάουντερ1 φακελάκι άρωμα Βανίλια(ες)Ολόκληρα Αμύγδαλα200 γρ. Σοκολάτα γάλακτος
Εκτέλεση:
Χτυπάτε το βούτυρο να ασπρίσει. Προσθέτετε τα αυγά ένα - ένα και τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνέχεια. Χτυπάτε με σύρμα να αφρατέψουν. Προσθέτετε τα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ και το άρωμα βανίλιας. Ανακατεύετε και ρίχνετε σιγά - σιγά εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι. Ζυμώνετε να γίνει σφιχτή ζύμη. Απλώνετε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο και χωρίζετε σε διάφορα σχήματα με μαχαίρι ή έτοιμα κουπάτ (δέντρο, αστέρι, καρδιά). Κολλάτε επάνω από ένα αμύγδαλο. Βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνετε στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν και βγάζετε από το ταψί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: